Zeven redenen om uw managementboek (niet) zelf uit te geven

Zeven redenen om uw managementboek (niet) zelf uit te geven

Zelf uitgeven is een aantrekkelijk alternatief geworden voor het uitgeven van uw managementboek door een traditionele uitgeverij. Maar wat zijn de voordelen en de nadelen en hoe maakt u de juiste keuze? Geerhard Bolte is uitgever van Haystack (een traditionele uitgeverij) én Dialoog (een selfpublishinguitgeverij): hij zet het voor u op een rij. 

Er zijn grofweg vier verschillende manieren om uw boek uit te geven:

 • De eerste optie is samenwerken met een traditionele uitgeverij als Haystack. Kort door de bocht: u zorgt voor de tekst, zij doen de rest. Het kost u niets, maar u moet wel door de ballotagecommissie komen.
 • De tweede optie is uw boek uitgeven met een geautomatiseerd selfpublishingsysteem als Bravenewbooks, Pumbo, Mijnbestseller of Mijnmanagementboek. Dit is de kiloknaller: het kost u niets, maar u bent zelf verantwoordelijk voor redactie, vormgeving en promotie.
 • De derde optie is samenwerken met een selfpublishinguitgeverij als Dialoog die maatwerk biedt. Dit is relatief duur, maar u zit toch aan het stuur terwijl u overal mee wordt geholpen.
 • De vierde optie is alles helemaal zelf doen, zonder enige hulp. Dit is een werkwijze die hier niet aan bod komt omdat deze eigenlijk alleen interessant is voor organisaties die bijvoorbeeld honderd exemplaren willen weggeven aan relaties en over de expertise beschikken om zo’n project zelfstandig uit te voeren.
Maar welke werkwijze past bij u? Dit zijn volgens mij de belangrijkste voor- en nadelen van selfpublishing:
 1. U bepaalt zelf of uw boek wordt uitgegeven
Als u ervoor kiest om uw boek zelf uit te geven is er niemand die u een strobreed in de weg legt. Of uw boek nou is afgewezen door traditionele uitgevers of dat niemand het heeft gelezen: u hebt het voor het zeggen. Dat is een groot voordeel, want uitgevers kunnen en willen niet zomaar ja zeggen tegen elk boek, met name niet tegen boeken waarvan ze verwachten te weinig exemplaren te verkopen – wat niet vreemd is, want een uitgeverij moet zijn investering in tijd en geld terugverdienen met de verkoop van een boek, een andere inkomstenbron heeft hij niet. Voor u als auteur gelden vaak andere overwegingen: u wilt per se dat het boek wordt uitgegeven, misschien omdat u het gewoon leuk vindt, misschien omdat u denkt dat het boek als marketinginstrument een belangrijke rol voor uw bedrijf of uw carrière kan spelen. Met één grote klant die ja tegen u zegt omdat hij onder de indruk was van uw boek hebt u uw investering in tijd en geld misschien al ruimschoots terugverdiend.

Maar…

Veel selfpublishers bieden niet de service van een traditionele uitgeverij als Haystack. Ze zorgen amper tot niet voor redactionele begeleiding, vormgeving en promotie. Alleen selfpublishers als Dialoog die maatwerk bieden kunnen hiervoor zorgen, al vergt dit afhankelijk van de diensten die u afneemt een flinke investering.

 1. Als u uw boek zelf uitgeeft, bepaalt u zelf vorm en inhoud
Uw boek is uw kindje. U hebt er misschien wel negen maanden aan gewerkt, en dan is het frustrerend als een ander het gaat aankleden en opvoeden. De medewerkers van een traditionele uitgeverij vinden de titel niet goed, hebben heel andere ideeën over de vormgeving van de cover en gaan tot overmaat van ramp in uw tekst zitten knoeien. Die frustratie blijft u bespaard als u uw boek zelf uitgeeft.

Sommige auteurs hebben ook niet zo veel begeleiding nodig. Misschien hebt u uw manuscript al laten redigeren en is een kennis een ervaren vormgever. In zo’n geval kunt u u op eigen benen heel ver komen.

Maar…

Helaas hebben veel auteurs binnen hun netwerk niet de expertise om alles zelf te doen wat er komt kijken bij het uitgeven van een boek. Dan is de hulp van redacteuren, vormgevers en pr-medewerkers heel welkom. Kiest u toch voor zelf uitgeven? Probeer dan de expertise in te huren die u nodig is, via deze selfpublisher of uw eigen netwerk.

 1. Zelf uitgeven is snel
Bij traditionele uitgeverijen duurt het enkele maanden tot een jaar voordat uw boek verschijnt, onder andere omdat ze rekening houden met het ritme van de boekenbeurzen waar ze hun boeken aanbieden aan de boekhandel. Als u kiest voor zelf uitgeven kunt u gebruikmaken van online partijen waarmee uw managementboek al binnen een dag beschikbaar kan zijn. U maakt een account aan en veel meer dan de tekst en een omslag hebt u vervolgens niet nodig om een kant-en-klaar boek aan te kunnen bieden. Lezers die geïnteresseerd zijn kunnen uw boek een dag later bij de meeste (online) boekhandels bestellen. Ze ontvangen dan een printing on demand-boek waarvan het drukwerk en het papier (zeker in Nederland) van uitstekende kwaliteit is.

Maar…

Zeker bij geautomatiseerde selfpublishers staat u er alleen voor – niemand anders leest uw tekst. Anders dan bij een uitgeverij als Haystack is er geen kritische redacteur die uw hele boek leest en meedenkt over structuur of stijl, laat staan dat er iemand een voorstel doet voor een betere flaptekst of titel. Voor de promotie krijgt u misschien enkele praktische tips gemaild, maar verder bent u alleen verantwoordelijk voor bij de redactie, vormgeving en promotie van uw boek. Zelf uitgeven via een geautomatiseerd systeem is dus snel, maar het kan ten koste gaan van de kwaliteit van uw boek. Voor Uitgeverij Dialoog hebben we daarom gekozen voor een traditioneel model waarbij u professionele begeleiding kunt inkopen voor de redactie, vormgeving en promotie van uw boek.

 1. Zelf uitgeven is lucratief
Auteurs kiezen niet alleen voor zelf uitgeven omdat ze zijn afgewezen door een traditionele uitgeverij, maar ook omdat het lucratiever zou zijn. En dat klopt, meestal ontvangt u substantieel meer per verkocht boek als u uw boek zelf uitgeeft. Bij een traditionele uitgeverij krijgt u een royalty van gemiddeld 10 procent van de verkoopprijs. Bij een selfpublisher krijgt u niet zelden de helft van de winst per titel. Bovendien wordt u sneller uitbetaald: bij een traditionele uitgeverij worden de royalty’s meestal een keer per jaar uitgekeerd, door selfpublishers soms elke maand.

Maar…

Dat klinkt aantrekkelijk, maar per saldo is er voor de auteur vaak weinig verschil tussen beide verdienmodellen. De boekhandel krijgt gemiddeld bijna 45 procent korting, het Centraal Boekhuis kost per saldo gemiddeld een kleine 15 procent en na aftrek van BTW en de hoge printkosten blijft er weinig over van de gedroomde ‘winst’. Reken goed uit wat de financiële voor- en nadelen zijn van zelf uitgeven of laten uitgeven, en bedenk daarbij dat het lucratiever kan zijn om minder per exemplaar te verdienen, maar meer exemplaren te verkopen. Want daar was het u uiteindelijk toch om te doen, gelezen worden?

 1. Als u uw boek zelf uitgeeft behoud u alle rechten
Hebt u ooit een auteursovereenkomst van een uitgeverij gelezen? Het is een draak van een document, met zo veel juridische mitsen en maren dat het u als auteur slechts kan demotiveren. Zelfs de overeenkomsten die zijn opgesteld door auteursverenigingen lijken meer plichten dan rechten te tellen. Als u uw boek zelf uitgeeft hebt u daar minder last van, u bent de baas. U bepaalt zelf of u delen van uw boek op uw website plaatst en of uw boek vertaalt in het Engels.

Maar…

Veel auteurs zetten een krabbel onder een auteursovereenkomst en trekken zich weinig aan van de details. Terecht, al was het maar omdat 99 procent van wat er in een auteursovereenkomst ook in de wet staat. Maar ja, het is nu eenmaal de gewoonte.

Belangrijker is dat u eigenlijk geen fout kunt maken: hoe u uw boek ook uitgeeft, formeel houdt u altijd het auteursrecht over uw tekst, u geeft slechts een licentie aan de uitgever om het boek uit te geven. Als u zelf het recht wilt houden om het boek in het buitenland uit te geven, vraag dat dan aan de uitgeverij, de kans is groot dat men dat verzoek zorgeloos inwilligt.

 1. Uw boek blijft eeuwig beschikbaar
Als u uw managementboek zelf uitgeeft bepaalt u zelf hoe lang uw boek beschikbaar blijft. Zolang u maar blijft betalen, blijft uw boek beschikbaar. Bij een traditionele uitgeverij houdt het op een dag op: als er te weinig exemplaren worden verkocht, trekt de uitgever de stekker eruit. De boeken van sommige uitgevers van populaire fictie en non-fictie hebben een levensduur van amper een halfjaar: zodra de verkopen inzakken wordt de incourante voorraad verkocht of vernietigt. De betere uitgeverij zal het zo bont niet maken, maar dan nog is er een maximum aan de levensduur. Voor u als auteur is dat heel vervelend, want ook al worden er misschien niet zoveel exemplaren meer verkocht, de beschikbaarheid van het boek is alleen al goed voor uw reputatie. Door uw boek zelf uit te geven voorkomt u dat de verkoop van uw boek onverwacht wordt stopgezet.

Maar…

Een goede uitgever beseft hoe belangrijk het boek voor u is en zal proberen de levensduur juist te maximaliseren, zolang dat nog een beetje winstgevend is. Als de voorraad op is, kan een uitgever besluiten om het boek nog een tijdje via printing on demand aan te bieden. Dan verdient hij minder, maar loopt hij ook geen risico’s.

Een goede uitgever trekt bovendien op tijd aan de bel en zal met u overleggen over het beëindigen van de verkoop. Misschien is het tijd voor een nieuwe editie, misschien kunt u er tegen een kleine bijdrage voor zorgen dat het boek nog enkele jaren beschikbaar blijft.

 1. Zelf uitgeven volstaat om uw doelgroep te bereiken
Als ervaren manager, ondernemer of professional hebt u in de loop van de jaren een groot netwerk opgebouwd. U hebt uw boek geschreven voor de mensen in dit netwerk, dus wie kan het beter uitgeven dan u? Voor de promotie hebt u allerlei mogelijkheden: u ontmoet de mensen in uw netwerk regelmatig en u bereikt ze moeiteloos via blogs, nieuwsbrieven en sociale media.

Een klassieke uitgeverij kan zelden meer bereiken binnen uw netwerk dan u. Een goede uitgeverij kan ervoor zorgen dat uw managementboek wordt ingekocht door de betere boekhandel en kan het actief promoten zodat journalisten en bloggers erover schrijven en spreken, maar publiciteitsmedewerkers gaan echt niet lunchen met uw klanten om een exemplaar te verkopen.

Maar…

De kans is groot dat u niet alleen mensen in uw netwerk wilt bereiken, maar uw netwerk juist wilt uitbreiden. Potentiële klanten, werkgevers: u weet dat ze bestaan, maar soms lijken ze moeilijker te vinden dan bewoonbare planeten. Dan is actieve promotie essentieel. Het is schieten met hagel, maar dat vergroot nu eenmaal de kans dat je wat raakt. Wilt u nieuwe mensen bereiken, kies dan voor een traditionele uitgeverij of voor een selfpublisher die helpt bij de promotie of deze zelfs voor u kan uitvoeren.

Kortom, welk type uitgeverij u ook kiest, kies voor de partij die u biedt wat u nodig hebt. Een succesvol project begint dan ook met de vraag: wat wil ik eigenlijk? Hoeveel hulp hebt u nodig bij het schrijven van uw boek? Hebt u mensen in uw netwerk die helpen bij het schrijven, vormgeven en promoten van uw boek? Wie wilt u bereiken? Als u de antwoorden op deze vragen kent, kunt u gericht op zoek gaan. 


Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack, gespecialiseerd in originele en toegankelijke managementboeken. Daarnaast is hij uitgever van selfpublishinguitgeverij Dialoog. Geerhard schrijft regelmatig over het schrijven van (management)boeken. Hebt u een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of maak contact via LinkedIn.

Tip: binnenkort geeft Geerhard de workshop Hoe schrijf ik een managementboek?Meer informatie
 

U kunt ons volgen via

Uw eigen boek publiceren met professionele begeleiding

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0418 - 680 180