Waarom is een e-book zo duur?

Waarom is een e-book zo duur?

Een digitaal ‘spelletje’ kost al vlug veertig euro, toch zuchten veel mensen als ze vijftien euro moeten betalen voor een e-book. Kan dat niet goedkoper? Dit is het tweede deel in een tweeluik over de prijs van boeken en e-books. 

‘Ja maar, een e-book kost toch bijna niks om te laten maken,’ hoor ik vaak. Het klopt inderdaad dat de productie van een e-book goedkoper is dan van een fysiek boek. Het drukken van een paperback kost afhankelijk van de omvang en de oplage tussen de een en drie euro, en bij een e-book heb je die kosten natuurlijk niet. Maar de BTW op een fysiek boek is 6 procent en de BTW op een e-book 21 procent. Dit heeft als gevolg dat uitgever en auteur per saldo toch minder verdienen aan een e-book, ook al heeft het dezelfde prijs als het papieren boek.‘Ja maar, ik kan een e-book ook gratis downloaden,’ zeggen (of denken) anderen. Ik snap die logica, maar in moreel opzicht vind ik het verwerpelijk. Als lezer betaal je voor de moeite die uitgever en auteur hebben gedaan om een boek te schrijven en uit te geven; het is een vergoeding voor geleverde diensten, geen fooi. 

Je zou ook kunnen concluderen dat de prijzen van e-books te hoog zijn omdat er amper e-books worden verkocht: in 2016 vormden ze 6,4 procent van de totale boekenmarkt. Dat is weinig, zeker vergeleken met die in de Verenigde Staten, waar het aandeel in 2015 al 17 procent bedroeg.

De voorgaande argumenten pleiten voor een relatief lagere prijs voor e-books, en e-books zijn gemiddeld ook lager: gemiddeld de helft goedkoper. Maar er zijn ook argumenten die pleiten voor een hogere prijs. Een e-book heeft voordelen ten opzichte van een papieren boek. Zo kun je een e-book binnen een paar seconden downloaden, terwijl je voor een papieren boek een wandeling naar de boekhandel moet maken of wachten tot het in de brievenbus ploft. En zelfs de grootste stapel e-books is nooit dikker dan je e-reader – handig als je op vakantie gaat.

Toch is elke conclusie over de prijs van e-books volgens mij onzinnig, daarvoor is de markt gewoon te nieuw. De prijzen van papieren boeken hebben zich in enkele honderden jaren op het huidige niveau genesteld, terwijl e-books nog maar net op de markt zijn. Niet voor niets zie je allerlei verschillende prijzen: sommige uitgevers en (online) boekhandelaren vragen lage prijzen, anderen hoge prijzen. In de Verenigde Staten bestaat de markt van e-books enkele jaren langer en daar is de prijs van de e-bookversie van een nieuw boek gemiddeld hóger dan die van de papieren versie.

Er ontstaan nog steeds nieuwe technieken en verdienmodellen, zoals recent het e-bookabonnement, en er komen ongetwijfeld nog belangrijke ontwikkelingen aan. Zo kunnen wij in Europa nog steeds geen e-reader kopen met een mobiel abonnement waarmee je overal in Europa boeken kunt downloaden. Er is nu eenmaal nog geen telecomaanbieder met een continent-dekkend mobiel netwerk.

Dus nee, een e-book is niet te duur, maar ook niet te goedkoop. De juiste prijs is gewoon nog niet bekend.

 

Lees nu ook deel 1: Waarom is een managementboek zo duur?

Geerhard Bolte is uitgever van Uitgeverij Haystack, gespecialiseerd in originele en toegankelijke managementboeken. Daarnaast is hij uitgever van selfpublishinguitgeverij Dialoog. Geerhard schrijft regelmatig over het schrijven van (management)boeken. Hebt u een vraag of een voorstel voor een boek? Stuur hem een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of maak contact via LinkedIn.

Tip: binnenkort geeft Geerhard de workshop Hoe schrijf ik een managementboek?Meer informatie
 
 


U kunt ons volgen via

Uw eigen boek publiceren met professionele begeleiding

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0418 - 680 180