De derde C

De derde C

Over wat een succesvolle communicatiestrategie is, bestaan heel wat theorieën. Soms heb je er wat aan om jouw managementboek nog beter onder de aandacht te brengen. Maar duik niet te diep in de theorie. Je boek promoten is vooral met je voeten in de modder staan.

Door Yvette Cramer

In het tweede seizoen van de tv-serie Missie Aarde ontdekt de bemanning van het ruimteschip Tasman een nieuwe planeet waarop misschien menselijk leven mogelijk is. Dit heuglijke feit moet op passende wijze gecommuniceerd worden naar Aarde. Er wordt op enigszins chaotische wijze een persconferentie belegd waarbij boordpsycholoog Axel, die maar al te graag in de spotlights staat, zich opwerpt tot perswoordvoerder. In de nabeschouwing gaat hij minzaam in op zijn zelfbedachte communicatie strategy waardoor hij de persconferentie naar zijn idee succesvol geleid had.

Freudiaanse gril
Zijn theorie heet de ‘3C’s’. Helaas kwam hij niet verder dan deze twee C’s: Create the story en Control the story. Misschien was het een onbewuste Freudiaanse gril van zijn brein dat hij de derde en belangrijkste C vergat. Want dat was natuurlijk de C van Communicate the story!

Vertel je verhaal!
Je kunt namelijk wel een leuk verhaal bedenken over de ontdekking van een nieuwe planeet, of jouw nieuwe managementboek, en je kunt dat verhaal proberen de wereld in te sturen, maar er gebeurt niets als je je verhaal niet uitdraagt. Je zult je verhaal dus moeten vertellen. En daar is actie voor nodig. In de zin van ‘doen’: handen uit de mouwen en aan de slag gaan.

Tem de papieren tijger
Anders val je pardoes in de grootste valkuil van de theorie. Met mooie plannetjes, uitgewerkte kpi’s, je ronde verhaal, de zorgvuldige definities van je doelgroepen heb je in een oogwenk een papieren tijger van heb ik me jou daar. En die houdt jou boven alles in je hok en van de straat. Zo bereik je dus nooit je publiek dat van jouw boek moet afweten. Je strategy voldoet misschien wel aan alle voorwaarden van de theorie, maar werkt niet. Daarvoor is de stap nodig naar uitvoeren. En, misschien vreemd, over ‘succesvol uitvoeren’ heb ik nog nooit een theorie of strategie gelezen.

Wees enthousiast
Daarom vind ik het veel belangrijker dat een auteur enthousiast is over zijn boek en erover durft te praten met jan en alleman. Dat hij de telefoon pakt en op mensen afstapt, ook persmensen. Dat hij kan vertellen welk profijt iemand van zijn boek heeft. Welk inzicht de lezer krijgt, welke kennis hij opdoet, of welke vaardigheid hij aanleert. Zo geef je het verhaal van je boek aan andere mensen door.

Lekker in de modder
De promotie van je managementboek is namelijk vooral een kwestie van met de voeten in de modder staan en buffelen. De telefoon pakken, bloggers en journalisten bellen, mails en brieven versturen. Leesexemplaren uitdelen. Op Twitter en andere sociale media actief zijn. Achter het bureau vandaan komen om boekhandelaars en beroepsverenigingen te bezoeken. Tien keer krijg je de deksel op de neus en de elfde keer beleef je een glorieus moment. Dat is hoe het gaat en het valt allemaal onder die C van communicatie. Laat dus alle boeken over communicatiestrategie maar lekker in de kast staan en ga gewoon aan de slag.

Yvette Cramer is acquirerend redacteur bij Uitgeverij Dialoog, de imprint voor zelf uitgeven van managementboeken. Daarnaast is zij promotiemedewerker bij Uitgeverij Haystack. Yvette schrijft regelmatig over de promotie van managementboeken. Heb je een vraag over zelf uitgeven of promotie? Stuur een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of maak contact via LinkedIn.

U kunt ons volgen via

Uw eigen boek publiceren met professionele begeleiding

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0418 - 680 180